Vuelta a Espana 2019: Mikel Iturria unnslipper utbruddet for å ta Stage 11 solo-seier; GC-ryttere ruller inn 18 minutter senere

Innholdsfortegnelse:

Da etappevinneren krysset streken, hadde GC-gruppen fortsatt godt over 12 km igjen

Mikel Iturria (Euskadi-Murias) fikk karrierens største seier etter å ha solo til seier fra dagens utbrytergruppe på etappe 11 av Vuelta a Espana 2019.

Da restene av utbryteren rullet over linjen, gjorde de det med et gap på rundt 15 minutter til pelotonen, som nøt en avslappende dag i forkant av de kommende fjelletappene.

Gapet til GC-rytterne og deres lag gikk lenger ut og gruppen krysset streken 18:36 etter etappeseieren. Tenkte at de kunne spare litt tid ved å gjøre restitusjonsspinn på veien i stedet for rullene, den røde trøya og rivalene hans tok de siste kilometerne veldig lett.

Med fjellene som kommer, hvem kan egentlig skylde på dem.

Alltid en dag for pause

Etter gårsdagens potensielt generelle klassifisering som definerer ITT, kom dagen i dag alltid til å være en overgangsperiode for ryttere med håp om samlet seier, med etappe 11 som alltid så gunstig ut for utbryterryttere.

Den klumpete etappen på 180 km, fra Saint Palais til Urdax-Dantxarinea, tok rytterne ut av Frankrike, om enn det franske Baskerland, og inn i Euskadi, det autonome baskiske samfunnet i Nord-Spania.

Over den distansen taklet de tre kategoriserte stigninger, med 2. Cat Col d’Ispeguy klemt mellom de to 3. Cat-stigningene Col d’Osquich og Col de Oxtondo. Ingen gjetninger på hvem av disse som sitter innenfor de baskiske grensene.

Etter å ha fulgt manuset pent ble angrep etter angrep satt i gang fra første stund, med det første utbruddet som ble fulgt av ikke én, men to jagende grupper foran hovedfeltet.

Med rundt 40 km unna hadde imidlertid løpet satt seg i en rytme, da 14 ryttere dannet dagens klare utbrytergruppe og etablerte en ledelse som svevde mellom seks og syv minutter over resten av rytterne.

I deres midte var det ingen som var i stand til å utfordre GC-utfordrerne, med den best plasserte rytteren Ben O'Connor (Dimension Data) som startet dagen på 36. plass, 37:08 ned på løpsleder Primoz Roglic (Jumbo- Visma).

Derfra endret det seg lite da scenen rullet gjennom sørvest-Frankrike. Gapet fortsatte å svinge langs en lignende margin som før, og da de 14 rytterne traff Col d’Osquich, var den 7:07.

Stigningen på 4,9 km, som i gjennomsnitt er på 6,1 %, gjorde lite i veien for å skape noen overraskelser, og nåværende KOM-trøyeholder Angel Madrazo (Burgos-BH) tok maksim alt tre poeng foran O'Connor og Astanas Gorka Izagirre.

På det tidspunktet pelotonet hadde taklet stigningen hadde gapet til pausen økt dramatisk til over ni minutter, med Jumbo-Visma som komfortabelt kontrollerte gjengen for den røde trøyen.

Da de 14 utbryterrytterne nådde den neste kategoriserte stigningen, Col d'Ispeguy på 7,2 km, som har et gjennomsnitt på 7,1 %, hadde fordelen økt ytterligere til 10 minutter.

Etter noen få mislykkede angrep på fjellet fra Izagirre, klarte han å ta den baskiske rytteren Alex Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA) bort fra resten av gruppen.

Derfra begynte det hele å bli litt hektisk i forkant av løpet, med ryttere som angrep og deretter ble droppet igjen på en repeterende måte som luktet av mangel på organisering.

Med 16 km igjen fant Mikel Iturria (Euskadi-Murias) at han kjørte alene i ledelsen med et gap på litt mer enn 45 sekunder til gruppen på 11 chasere, som selv sakte splintret opp og til slutt ble bare fem.

Rundt 7 km fra mål tok Iturria de maksimale sprintpoengene i kraft av sin plassering, mens de resterende poengene også vant ubestridt.

Da han nådde 3 km-merket, var de fem jagerne fortsatt ikke i stand til å samarbeide effektivt, med avstanden på ni sekunder.