Fabio Jakobsen vinner actionfylte Scheldeprijs

Innholdsfortegnelse:

Quick-Step Floors-rytter vinner et actionfylt løp der løpsfavorittene ble dumpet ut av strid

Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors) vinner Scheldeprijs 2018 etter at mange av favorittene før løp vakler under krevende forhold. Den unge nederlenderen slapp spurten sin med 200 meter igjen og tok seieren komfortabelt.

En liten gruppe på ikke mer enn 30 ryttere kom i mål etter regn, vind, tog og biler reduserte pelotonen til noen få utvalgte.

De første 100 km passerte relativt stressfritt før de brøt ut i livet med flere dramatiske hendelser, inkludert en kollisjon inn i en parkert bil, en bil i bevegelse på racerbanen og et utvalg av løpsfavoritter diskvalifisert for å hoppe over en lukket jernbaneovergang.

Diskvalifisering for Arnaud Demare og Dylan Groenewegen og en sen punktering for Marcel Kittel så de tre favorittene før løp alle fraværende i kampen om seieren.

Jakobsen-seier fortsetter den utrolige rekken av seire fra Quick-Step Floors-teamet som allerede har tatt 24 seire ved siste telling.

Hvordan skjedde det i dag

Scheldeprijs-kurset 2018 fikk en makeover fra året før. Løpsarrangørene bestemte seg for at de var lei den forrige ruten, og bestemte seg i år for å ta pelotonet langs kystveiene i Zeeland, Nederland før de avsluttet i Schoten, Belgia.

Det denne kursendringen til syvende og sist betydde var sidevind. De første 125 km gikk på ekstremt utsatte veier, som tidligere har sett profesjonelle sykkelritt knust i stykker etter hvert som lag dannes over de brede veiene.

Den udødelige favoritten var Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) som med fem seire er den mest suksessrike rytteren noensinne på Scheldeprijs. Hovedkonkurransen hans skulle komme i form av den flygende nederlenderen Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) og Arnuad Demare (Groupama-FDJ).

Dessverre forble de første 50 km litt underveldende med et tomannsutbrudd av Jan-Willem van Schip (Roompot-Nederlandse Loterij) og Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen-Baloise) som de eneste rytterne som slapp unna grepet av peloton. Disse fikk deretter selskap av en trio av ryttere inkludert Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert).

Løpet brøt ut i plutselig liv med i underkant av 100 km igjen. Da vinden begynte å forårsake splinter i hovedfeltet, ble en gruppe høyt profilerte ryttere i en forfølgelsesgruppe tatt på feil side av en stengende jernbaneovergang.

Disse rytterne tok sjansen og hoppet over bare for å få rettferdighet servert med at løpsjuryen raskt fastsatte loven og kastet ut rytterne. Blant de som fikk støvelen var favorittene Gronenewegen og Demare før løp sammen med Ian Stannard (Team Sky).

Med det dramaet ute av veien, slo løpet seg tilbake til normalitet med Katush-Alpecin på vei tilbake til fronten av sakene i tillit til vissheten om at de ikke lenger kjempet mot sine førsteklasses rivaler.

Owain Doull (Team Sky) og Antoine Duchesne (Groupama-FDJ) kastet terningen og tok raskt opp en ledelse på 1 minutt og 30 sekunder med mindre enn 40 km igjen.

Da regnet begynte å falle tungt, ble pelotonet ytterligere fragmentert. Panikken resulterte i usikker kjøring og så dessverre en liten gruppe ryttere krasjet inn i en parkert bil.

Bilde
Bilde

Det så virkelig elendig ut da rytterne raste gjennom de våte belgiske byene, med hovedpelotonen som tilsynelatende ble mindre og mindre for hver sving.

Katusha-Alpecin virket glad for å kontrollere jakten på de to løpslederne og sakte bringe gapet til innenfor 40 sekunder med mindre enn 25 km igjen. Det så ut til at når hovedrivalene hans var borte, ville Kittel få et rent løp inn i løpet.

Doull og Duchesne fortsatte med sin mektige innsats, og klarte å takle jakten på Katusha, med et gap på 36 sekunder mens de løp inn i de siste 20 km.

Da vi alle begynte å bli lullet inn i kjedsomhet av strupetaket Katusha hadde plassert på løpet begynte angrepene å bli lansert, nemlig av den arrede LottoNL-Jumbo som tidligere har mistet Gronewegen. Det var Maarten Wynants som bestemte seg for å hoppe.

I løpet av 15 km igjen fikk løpets outsider Hodeg en punktering og et sakte sykkelbytte gjorde at han ble distansert fra ledergruppen. Ikke lenge etter at Hodeg fikk utdelt en uflakskatastrofe inntraff for Kittel som også punkterte.