Vuelta a Espana 2019: Slovenia feirer når Pogacar vinner etappen og Roglic sikrer sammenlagttittelen

Innholdsfortegnelse:

En mektig soloprestasjon ser 20 år gammel slovener ta tredje etappeseier, hvit trøye til unge ryttere og siste pallplass

Jumbo-Vismas Primoz Roglic vil ta en første Grand Tour-seier på Vuelta a Espana 2019 etter å ha forsvart den røde trøya på den nest siste etappen av løpet. I mellomtiden sikret den 20 år gamle landsmannen Tadej Pogacar en tredje etappeseier i løpet og en plass på pallen etter en imponerende soloaritt.

Roglic var upåvirket av en vanskelig siste fjelletappe inn til Plataforma de Gredos, og avsluttet sammen med rivalen Alejandro Valverde for å sikre sammenlagtseieren.

Morgendagens prosesjonsrute til Madrid vil være en feiringsdag for Roglic når han bekrefter sin status som en av verdens beste Grand Tour-ryttere. Han tar tittelen med en margin på nesten tre minutter fra Movistars Alejandro Valverde, som rir til en syvende Vuelta-pall i karrieren.

Etappen ble vunnet av Pogacar, løpets yngste rytter, som angrep på løpets nest siste kategoriserte stigning før han holdt tilbake en tydelig sliten peloton.

Det var en rytter som ikke bare så Pogacar innta scenen, men også tilrane Astanas Miguel Angel Lopez i kampen om den hvite unge ryttertrøyen og også sprang Movistars Nairo Quintana opp på pallen

Slovenia har ikke bare hatt en rytter på et Grand Tour-podium, og ikke bare kronet den første Grand Tour i Roglic, men avslutter også Vueltaen med to ryttere på pallen som bekrefter seg selv som sykkelsportens nyeste superkraft.

Den siste dagen med ekte racing

Den første timen med racing var hektisk da Lopez' Astana forsøkte å dele løpet på Puerto de Pedro Bernard. De ble også hjulpet av Movistar, som beviste at forholdet hadde blitt forbedret etter gårsdagens kontrovers, da de forsøkte å isolere Roglic.

Jumbo-Visma holdt seg imidlertid sterk, med Roglics hus som gjorde en fantastisk jobb de første 100 km, og holdt hele pelotonen samlet mens de kjempet seg gjennom en annen dag på rad med dårlig vær.

Faktisk var været det eneste som var å merke seg i det meste av etappens andre kvartal. En pause hadde klart å etablere og ta en ledelse og pelotonen virket mer interessert i å holde seg oppreist enn å kjøre hardt.

Det den gjorde var å løpe med full gass på den siste store stigningen på årets Vuelta, Puerto de Pena Negra, 14 km med 5%.

Astana tok initiativet nok en gang, og satte ut et fullt fjelltog fra foten av stigningen for Lopez. En etter en tok de trekkene til flokken var tilstrekkelig oppspent og slynget til bare de beste klatrerne.

Colombianeren var den første til å angripe, selv om han ikke klarte å trekke ut et gap. Tempoet avtok og det var da Pogacar tok sjansen. 20-åringen hoppet foran med 4 km igjen av stigningen og tok snart ett minutts ledelse, nok til å praktisk t alt ta den unge rytterens trøye og kanten nærmere pallen.

Den unge sloveneren var først på toppen, med et gap på 90 sekunder nedover nedstigningen, og forlenget det med ytterligere syv sekunder da han traff de siste 20 km med racing.

Pogacars gap gikk opp og opp da han ble heiet på av sin egen fanklubb ved veien. Han bekreftet talentet sitt og gjorde navnet sitt kjent for den bredere sykkelverdenen.