Vuelta a Espana 2017: Chris Froome sikrer seg historisk dobbel da Matteo Trentin vinner siste etappe

Innholdsfortegnelse:

Sisteetappen var rett og slett en prosesjon da Chris Froome krysset linjen for å vinne Tour-Vuelta-dobbel

Chris Froome (Team Sky) krysset målstreken på etappe 21 av 2017 Vuelta a Espana i Madrid for å avslutte sin historiske Grand Tour-dobbel. Han beseglet nesten seieren dagen før, men trengte å avslutte trygt sammen med sine rivaler over den siste målstreken for å sikre seieren.

Sprinten på slutten av prosesjonsetappen gikk til Matteo Trentin (Quick-Step Floors), men det var bare smånyheter på den siste dagen av det tre uker lange løpet.

Froome er den første rytteren siden Marco Pantani i 1998 som vant to påfølgende Grand Tours i samme sesong, og den første som tok Tour-Vuelta-dobbelen siden Berhand Hinault i 1978.

Pantani støttet en Giro d'Italia-seier med Tour de France, slik Miguel Indurain hadde gjort to ganger tidligere samme tiår.

Hinaults Vuelta a Espana-seier kom også i forkant av årets Tour-seier, da den var før det spanske løpets overgang til siste del av sesongen.

Trentin gikk tidlig for sprinten, men var sterk nok til å holde seg fri for sin fjerde etappeseier. Froome krysset streken på 11. plass og blandet den med sprinterne, og det var nok til at han kunne vinne poengkonkurransen i den grønne trøyen samt den samlede GC.

Bilde
Bilde

Alle unntatt forseglet dagen før

Trinn 20 var siste sjanse for en av Froomes rivaler til å slå ham av det øverste trinnet på pallen, men han var i live til trusselen.

Etappeseieren gikk fortjent til veteranen Grand Tour-mester Alberto Contador (Trek-Segafredo), som gikk ut slik han alltid har kjørt ved å angripe hardt ved foten av den legendariske Angliru for å ta én finaleseier.

Det var ikke nok til å flytte Contador opp på pallen, men han må trøste seg med vissheten om at han gikk ut for å vinne ved enhver anledning i stedet for å følge Froomes hjul i tre uker, som har blitt en vane for mange andre.

Tidlig i løpet av etappe 21 syklet Contador av fronten av pelotonen for å vinke farvel til hjemmefansen som hadde samlet seg ved barrierene på banen i Madrid.

Etter å ha krysset målstreken (med åtte runder igjen) med hånden på hjertet, gikk Contador tilbake til gjengen og overlot racingen til andre.

Ved slutten av etappen f alt Contador for fjerde til femte sammenlagt etter å ha havnet bak en delt.

Froome vil ha alle trøyene

Froome ledet poengkonkurransen inn til sluttfasen som et resultat av totalseieren, og virket forberedt på å kjempe for grønt også.

Flere ganger sendte Team Sky ryttere av fronten foran mellomsprinten, noe som fremtvang en reaksjon fra Quick-Step Floors.

Matteo Trentin, som hadde f alt til tredjeplass i konkurransen, hadde sjansen til å gjenvinne trøya ved å ta nok poeng på avslutningsfasen.

Under den første mellomspurten ledet Ian Stannard Froome ut med Quick-Step samlet og Trentin tok maksimalpoeng.

For dagens sluttspurt var Froome igjen tilstede og fikk nok poeng til å stoppe Trentin fra å vinne konkurransen.

Fultil utbryter

Tre ryttere - Nick Schultz (Caja Rural), Alessandro De Marchi (BMC Racing) og Rui Costa (UAE Team Emirates) - gikk av fronten med minimal sjanse til å holde seg unna etappeseieren.

Schultz ble tatt først, og så med en runde å løpe, ble de to andre rullet inn igjen.

Nå med under 6 km igjen av 2017-sesongens siste Grand Tour, samlet sprinterlagene seg foran i pelotonen og kjempet om kontroll.

Quick-Step Floors var det mest synlige laget, men mange andre var til stede i håp om å lede rytteren sin til en etappeseier.